menu

Grillowna pierś z kurczaka marynowana pastą tandoori z warzywami

Majówka zbliża się wielkimi krokami, dlatego czas najwyższy zaplanować wielkie grillowanie:) Wiadomo, że standardowo na ruszcie ląduje kiełbaska i wszelkie mięsiwo. W ramach przedmajówkowego treningu oraz dzięki zapasowi przeróżnych smakołyków rodem z kuchni Indii, które dostałam w paczce od AB Foods Polska zrobiliśmy grillowaną pierś kurczaka zamarynowaną w paście tandoori Patak's. Co prawda grill na balkonie odpada, ale od czego jest patelnia grillowa:) Do tego warzywa podduszone na masełku i pyszny obiad gotowy:) A pasta Tandoori sprawdziła się fajnie, mięsko miało wyraźny, aromatyczny smak, a dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu było bardzo kruche. Reszta paczki jedzie z nami na prawdziwego grilla majowego:)) A jakie majówkowe plany u Was? Grillujecie?


grillowany kurczak z warzywami duszonymi na maśle



Składniki(na 3-4 porcje):

1/2 słoika sosu tandoori Patak's
2 duże piersi kurczaka

1 marchewka
mały brokuł
cukinia
papryka czerwona
czerwona cebula
2 łyżki masła





Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy( najlepiej przy pomocy ręcznika papierowego) i kroimy na mniejsze
części. Kawałki mięsa umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie z pastą tandoori. Miseczkę zakrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso smażymy na patelni grillowej( grillu) przez kilka minut z każdej strony( w zależności jak grube są kawałki mięsa). Przygotowanie warzyw: brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, marchewkę kroimy w plasterki, cukinię w półplasterki, a paprykę w paski. W garnku roztapiamy masło i szklimy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, brokuła i marchewkę i dusimy pod przykryciem jakieś 8 minut. Następnie dodajemy cukinię i dusimy kolejne 4-5 minut. Warzywa podajemy do grillowanego kurczaka. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)