menu

Domowe lody waniliowe- bez maszynki

Domowe lody, wiadomo- najlepsze! Pamiętam dawno temu, gdy byłam jeszcze dzieciakiem robiło się domowe lody z paczki:P Teraz sama nastawiłam się bardzo na domową produkcję( choć zwykle jednak sorbetów) i bardzo mocno rozważałam zakup maszynki do lodów. Przekonałam się jednak, że równie dobrze można zrobić lody na bazie mleka/śmietanki tylko przy użyciu zamrażalnika i blendera. Lody są kremowe( tak jak chciałam!) i bardzo intensywne w smaku. jedynym minusem jest czas oczekiwania, aż się zmrożą, ale jestem w stanie przymknąć na to oko:P



domowe lody waniliowe, jak zrobić lody w domu, lody waniliowe



Składniki:

500ml śmietanki 36%
szklanka mleka 2%
łyżeczka ekstraktu waniliowego
żółtka z dwóch dużych jajek
3 łyżki cukru muscovado




Sposób przygotowania:

W rondelku zagotowujemy mleko z ekstraktem waniliowym- odstawiamy do przestygnięcia.
Trzepaczką ucieramy żółtka( pamiętamy by wcześniej sparzyć skorupkę jajek wrzątkiem) z cukrem na kogel-mogel. Śmietankę ubijamy na sztywno. Teraz czas by poskładać wszystko razem: do żółtek z cukrem dodajemy mleko i łączymy trzepaczką w jednolitą masę. Następnie do masy dodajemy po trochu śmietany i łączymy delikatnie całość. Masa powinna mieć kremową, lekką konsystencję. Umieszczamy ją w odpornym na niskie temperatury pojemniku z zamknięciem i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin- aż całkowicie się zmrozi. Gdy mamy już zamrożoną masę rozdzielamy ją na możliwe do umieszczenia w kuble blendera/misce kawałki( najlepiej sprawdził się u mnie ostry nóż, ale trzeba uważać) i blendujemy na kremową masę. Gotowe!



Rada: użyłam cukru muscovado i dzięki niemu lody miały lekko karmelowy posmak. Jeśli natomiast chcemy wyraźnej i jedynie waniliowej nuty najlepiej użyć zwykłego ,białego cukru.


Smacznego:)





comercialTest

21 komentarzy:

  1. Absolutnie genialne dla ludzi bez maszynki i przetestuję jak tylko zjem trochę mięcha z mojej maleńkiej zamrażarki :))
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem smacznego mięcha życzę:)))Daj znać czy smakowały jak już w zamrażalniku zrobi się miejsce:) Również pozdrawiam!

      Usuń
  2. Domowe lody to tak kuszący deser, że i bez maszynki warto je robić. Ja czasem mieszam w zamrażalniku co pół godziny, tez daje to dobry efekt :)
    Twoje super wygladają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe- najlepsze:) Grażynko ja właśnie z tych leniwych jestem i zapominalskich więc opcja z mieszaniem absolutnie nie dla mnie, ale wiem, że skuteczna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają świetnie, koniecznie wypróbuję przepis w mojej kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też rozważam zakup maszynki do lodów - ponoć wychodzą bardziej puszyste i delikatne :) I też pamiętam, jak Mama robiła takie lody z paczki :) Twoje wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie dlatego by były puszyste chciałam kupić maszynkę, ale po tych lodach już mi się nie chce- moim zdaniem nie jest konieczna by mieć puszyste lody:)

      Usuń
  7. witam.po co po zamrożeniu trzeba jeszcze blendować?czy po tym ponownie je mrozimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki blendowaniu lody zyskują kremową konsystencję, bez wyczuwalnych kryształków lodu. Nie trzeba ich już po blendowaniu zamrażać- można zabierać się za jedzenie:) Pozdrawiam

      Usuń
  8. A mozna zrobic 500 ml mleka i 250 smietanki ? ( w czym mleko 3,2 % )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że będzie ok- będa po prostu mniej tłuszczu zawierały więc konsystencja będzie lżejsza:)

      Usuń
  9. właśnie zrobiłam :) czekam aż się zamrożą. Czuję że będą znakomite!

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja znalazłam ten przepis dziś i właśnie skończyłam je robić. Szkoda, że nikt nie napisał jak mu lody wyszły. Może ja będę pierwsza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje lody wyszły średnie :-( Wprawdzie nie miksowałam po zamrożeniu i może to był błąd.

      Usuń
    2. Koniecznie trzeba zmiksować lody po zmrożeniu- dzięki temu zyskują jednolitą, gładką i puszystą konsystencję. W przeciwnym razie struktura jest niejednorodna i lody nie smakują dobrze.

      Usuń
  11. Tez kiedys musze zrobic moje dzieci uwielbiają lody mam nadzieje ze wyjda pyszne

    OdpowiedzUsuń
  12. Lody absolutnie pyszne. Polecam wszystkim smakoszom.

    OdpowiedzUsuń
  13. To ważne żeby było mleko 2% ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest to konieczne- może być też 3,2% ale wtedy lepiej wziąć śmietankę 30% żeby lody nie były zbyt tłuste

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)