menu

Ciasteczka kakaowe z bananem i masłem orzechowym

Te ciasteczka to ewidentny dowód na to, że ciasteczka zawsze można zrobić z tego co mamy pod ręką:) Jako, że dzień wcześniej zrobiłam świeżutkie masło orzechowe miałam straszliwą ochotę coś z nim podziałać( oprócz wyjadania łyżeczką ze słoika, rzecz jasna!). Szybki rzut oka na zapasy i mamy ciasteczka- chrupiące na zewnątrz i miękkie od środka.




przepis na ciastka z masłem orzechowym, ciastka kakaowe



Składniki( na 16 ciasteczek):

szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 spory dojrzały banan
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao




Sposób przygotowania:

W misce rozgniatamy banana na papkę. Dodajemy masło orzechowe, jajko i cukier- mieszając
łączymy wszystkie składniki w jednolitą masę. Kakao oraz mąkę łączymy i dodajemy do masy- mieszamy by ciasto stało się jednolite. Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 2 cm i dzielimy go ( najwygodniej tnąc nożem) na 16 równych porcji. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około30 minut. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

7 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie! Ja mam plan jutro coś słodkiego zrobić ;) Może padnie na Twój przepis właśnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko i córko jaka rewelacja !!!! zapisałam sobie do zrobienia ponieważ uwielbiam i banany i masło orzechowe :) pozdrawiam - Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jak ja- banany i masło orzechowe to ideał:)

      Usuń
  3. Czy mogę Ci ukraść jedno?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudnie, idealne do szklanki mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś jest nie tak z tymi proporcjami, bo nawet po dodaniu dużo większej ilości mąki ciasto było tak lepkie, że nie dałoby się formować w rękach ciasteczek.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)