menu

Chleb pszenny z otrębami i czosnkiem niedźwiedzim

Jeśli lubicie chleby z dodatkami, aromatyczne to ten jest idealny:) Dodatek czosnku niedźwiedziego fajnie podkręca smak. Dla mnie taki świeży, z chrupiąca skórką i mięciutki w środku jest idealny z samym masłem! Super sprawdził się też jako baza dla "kolorowej kanapki":)



przepis na chleb, chleb drżdżowy, chleb bez maszynki, chleb pszenny



Składniki:

1 1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki otrębów pszennych
szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego





Sposób przygotowania:

W wodzie rozpuszczamy cukier oraz rozprowadzamy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę i
mieszamy ją z solą, czosnkiem niedźwiedzim i otrębami. Zawartość miski zalewamy wodą z drożdżami. Całość początkowo mieszamy łyżką, a gdy składniki wstępnie się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie na stolnicy. Zagniatamy  około 10 minut, tak by ciasto było jednolite, gładkie i nie kleiło się do dłoni. Z ciasta formujemy kulkę, odkładamy do miski i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie i formujemy z niego na blaszce wyłożonej papierem bochenek. wierzch nacinamy na krzyż i smarujemy lekko wodą. Odkładamy jeszcze na 10 minut pod przykryciem. Następnie pieczemy około 45 minut w 200 stopniach. Gotowe!




Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo. Pomimo że nadal tuczy, to jest zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można takie domowe trochę "uzdrowić" np. dając mąkę pełnoziarnistą:) A smak kromki z chrupiącą skórką z masełkiem- bezcenne:)

      Usuń
    2. Właśnie dzisiaj też piekłam chlebek :D Ale Twój tak slicznie wyrósł!

      Usuń
    3. A jaki robiłaś? Z tego przepisu zawsze tak pięknie rośnie- polecam, bo jest i piękny i pyszny:)

      Usuń
  2. Jak zawsze tak pięknie rośnie to ja zrobię, no zrobię ! :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)