menu

Sernik tradycyjny- prosty przepis

Postanowiłam zostać mistrzem sernika:) Próby były różne, kombinacje czasami zaskakujące i wyniki często poniżej oczekiwań. Jednak jestem uparta i w końcu zmajstrowałam taki zestaw składników, który przyniósł pożądany efekt:) Tak pokochałam ten sernik, że chyba będę piec go co dwa dni:) A jest bardzo prosty w wykonaniu, więc myślę, że nie tylko mi przypadnie do gustu.


przepis na sernik, sernik na twarogu, sernik domowy, sernik tradycyjny


Składniki(na okrągłą tortownicę śr. 19cm):
500g półtłustego twarogu
3duże jajka
niepełna szklanka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100g ciastek digestive
cukier puder do dekoracji




Sposób przygotowania:
W miskę robota kuchennego wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz dodajemy żółtka jaj (białka
odkładamy- będziemy je ubijać na sztywną pianę).- całość ucieramy na wysokich obrotach na jasną masę(kogel-mogel). Następnie dodajemy mascarpone, mąkę oraz kaszę mannę- ucieramy na gładką masę. W międzyczasie kruszymy ciastka i równomiernie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Twaróg odsączamy z nadmiaru wody( ja robiłam to przy pomocy papierowego ręcznika kuchennego) i dodajemy do miski z masą razem z proszkiem do pieczenia- miksujemy na jednolitą masę. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie( ręcznie) mieszając dodajemy do masy serowej. Masa jest gotowa- wylewamy ją do formy na pokruszone ciasteczka. Pieczemy ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Według mnie najlepiej smakuje następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

12 komentarzy:

  1. Świetny sernik. ; )
    Moje ulubione ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy sernik to tradycyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny przepis, prosty, bez zbytnich kombinacji,a serniczek wygląda bardzo apetycznie, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale po co proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniczki, a czy on dużo opada po wyjęciu z pieca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam pozytywnie zaskoczona- bardzo mało upadł:)

      Usuń
  6. ale mam chętke na taki sernik! :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)