menu

Łopatka jagnięca długo pieczona( pieczona w niskiej temperaturze)

Jeśli macie ochotę na kawałek soczystego, aromatycznego mięsa to to danie mogę polecić z czystym sumieniem:). Właściwie nie wymaga wiele zaangażowania a  jest wprost niebiańskie. Trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość gdyż ze względu na niewysoką temperaturę pieczenia trwa to kilka godzin. Zapewniam jednak, że warto.

jagnięcina,łopatka jagnięca
przed upieczeniem...
Składniki( u mnie powstały z tego 4 porcje):
łopatka jagnięca( z kością- moja miała wagę 1,2kg)
kilka niewielkich czerwonych cebulek
główka czosnku
2 marchewki
kawałek selera
korzeń pietruszki
kilka gałązek świeżego rozmarynu
suszony lubczyk, cząber
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
łyżka soli morskiej
olej














Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej jagnięcinę należy zamarynować. W moździerzu ucieramy sól, cząber, lubczyk i
kilka ząbków czosnku oraz pieprz.  Mięso myjemy, osuszamy( ja robiłam to ręcznikiem papierowym) i nacieramy przygotowaną masą z każdej strony. Łopatkę umieszczamy w formie do pieczenia wysmarowanej lekko olejem i obkładamy pokrojonymi warzywami, pozostałymi ząbkami czosnku( obranymi i zmiażdżonymi) oraz gałązkami rozmarynu- przykrywamy i odkładamy na noc do lodówki. Rano mięso wyjmujemy z lodówki, okrywamy szczelnie papierem do pieczenia i wstawiamy na około 6 godzin do piekarnika nagrzanego do 100stopni. Gotowe!



..i po!:)

Smacznego:)

comercialTest

4 komentarze:

  1. Każdy inny rodzaj mięsa zjem, ale nie jagnięcinę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilu ludzi tyle gustów i przekonań- dzięki temu świat jest taki ciekawy:)

      Usuń
  2. Uwielbiam jagnięcinę, szkoda, że jest tak słabo dostępna u nas i tak droga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam akurat to szczęście, że mam doskonałe źródło dostawy:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)