menu

Krupnik na żeberkach

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam krupnik! To taka fajna, prosta i smaczna zupa. Doskonale syci i rozgrzewa, a do tego jest pyszna! Idealna na taką wstrętną, zimową aurę jak ta za oknem. A tak przy okazji entuzjazmu krupnikowego zastanawiam się jakie są Wasze ulubione zupy?



krupnik, jak zrobić krupnik, krupnik na żeberkachSkładniki(na około 4 porcje):
300g żeberek wieprzowych
2 średniej wielkości marchewki
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
1 por (jasna część)
4-5 średnich ziemniaków
100g kaszy jęczmiennej
kilk ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
pęczek natki pietruszki
sól morska















Sposób przygotowania:
Jedną marchew, pietruszkę, seler i por myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka- całość zalewamy
1,5l wody. Do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy wywar przez około 30-40 minut. Następnie dodajemy podzielone na mniejsze części żeberka i na wolnym ogniu bez przykrycia gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dosalamy oraz dodajemy kaszę, pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz startą na dużych oczkach drugą marchewkę. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby można jeszcze odrobinę dosolić. Podajemy z dużą ilością siekanej natki pietruszki. Gotowe!



Smacznego:)





comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)