menu

Zupa z serków topionych z porem

To propozycja idealna na zimowe chłody- sycąca i bardzo rozgrzewająca. Mi osobiście bardzo smakuje- zwłaszcza obficie posypana zieleniną. Robi się ją szybko i łatwo więc jedt doskonała na przeciągające się poświąteczno-noworoczne lenistwo:)

zupa z serka topionego, zupa z serków topionych, zupa z serkiem topionymSkładniki:
2 średnie pory( jasna część)
2 udka z kurczaka
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
kawałek selera
300g serka topionego( śmietankowego, o smaku goudy itp.)
150ml śmietanki 18%
ząbek czosnku
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
pęczek szczypiorku











Sposób przygotowania:
Pory pokroić w cienkie plasterki, pietruszkę i seler zostawić w całości, marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystkie warzywa zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na średnim ogniu ok. 30minut. następnie dodać udka z kurczaka- gotować do momentu aż mięso będzie miękkie. Wyjąć pietruszkę i seler oraz mięso. Dodać pokrojone na kawałki serki topione oraz śmietankę- dokładnie mieszając by serki się roztopiły gotować na małym ogniu. Gdy serki w większości się rozpuści całość zmiksować blenderem na aksamitny krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane szczypiorkiem z kawałkami mięsa. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Znam tę zupę. Jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ją! Wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ile mnie więcej czasu gotować mięso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 30-45minut. To zależy od mięsa i wielkości udek.

      Usuń
  4. Polecam niezastąpiony SMAK --Smacznego !

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)