menu

Enchiladas na dobry początek Nowego Roku

Dzisiaj propozycja bardzo sycąca, aromatyczna i pełna smaków- meksykańskie enchiladas z kolorową salsą. Gdy pierwszy raz miałam kontakt z tym daniem pierwsze skojarzenie to była lasagne, tyle, że takie meksykańskie:P W każdym razie to przepyszne danie warte grzechu:)

enchilada, enchiladas, salsa z awokado, salsa warzywna, kuchnia meksykańskaSkładniki( na 3-4 porcje):
4 duże pełnoziarniste tortille( można użyć też innych np. kukurydzianych)
2 duże filety z piersi kurczaka
puszka pomidorów w całości
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 duża cebula czerwona
2 ząbki czosnku
150ml jogurtu greckiego(lub innego gęstego)
200g startego cheddara  długodojrzewającego( lub inny intensywny ser)
300ml bulionu drobiowego( może być z kostki)
1 papryczka chilli lub 1/2 łyżeczki płatków chilli
sól, pieprz
oliwa

salsa:
1/2 czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy
1 dojrzałe awokado
sok z 1 limonki
1 ząbek czosnku
pęczek pietruszki( lub -najlepiej- kolendry)
sól, pieprz



Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę  i czosnek. Dodać chilli i pokrojonego w kostkę kurczaka- przesmażyć. Następnie dodać pomidory razem z sokiem, przecier oraz bulion i przyprawić solą i pieprze. Dusić około 10 minut by mięso zmiękło. Gdy mięso jest gotowe wybrać je z sosu i odłożyć. Tortille podgrzać(według instrukcji na opakowaniu), zamoczyć z dwóch stron w sosie pomidorowym i przełożyć na deskę/ talerz. Na środku tortilli, wzdłuż wyłożyć 1/4 mięsa, posypać serem i zwinąć w rulonik- umieścić w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Tak kolejno z każdą tortillą. Sos na patelni wymieszać z jogurtem i zalać nim tortille. Całość posypać pozostałym cheddarem. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni. W międzyczasie przygotowujemy salsę. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy, z awokado oddzielamy miąższ od pestki i skóry skrapiamy obficie sokiem z limonki i również kroimy w kosteczkę. Całość mieszamy razem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, pieprzu i posiekanej natki. Podajemy razem. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

  1. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)