menu

Pierogi ze szpinakiem i serem feta z masełkiem czosnkowym

Kolejne pyszne i klasyczne zestawienie: szpinak, ser feta i czosnek- uwielbiam! Wbrew pozorom szybko się je robi. Myślę, że taki farsz super sprawdziłby się nie tylko w takich klasycznych, z ciasta pierogowego, ale fajnie zagra też w drożdżowym:) A i żeby nie było nudno to zamiast zwykłej oliwy do ciasta dodałam aromatyzowaną chilli.


pierogi, jak zrobić pierogi, pierogi ze szpinakiem i fetąSkładniki:

350g mrożonego szpinaku(liście w całości)
200g sera feta
masło klarowane
1 duża cebula
pieprz

ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem
szczypta soli

4 łyżki masła
3 ząbki czosnku
natka pietruszki







Sposób przygotowania:
Farsz: Na maśle szklimy cebulę posiekaną dość drobno. Następnie dodajemy szpinak i dusimy. Do podduszonego szpinaku dodajemy rozkruszony ser feta oraz doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i podgrzewamy dosłownie chwilkę, tak by smaki się połączyły. Studzimy farsz.
Ciasto na pierogi: wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jesli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką.
Rozwałkowujemy ciasto dość cienko. Z ciasta wykrawamy średniej wielkości koła. Na każdym kole umieszaczamy porcję farszu( u mnie spora łyżeczka) i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy z masełkiem i czosnkiem: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewamy razem chwilke by masło nabrało czosnkowego aromatu. Pierogi polewamy masełkiem i posypujemy natką pietruszki. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

6 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)