menu

Mini pizza z salami, pieczarkami i cebulą

Pizza to super pomysł gdy nie ma pomysłu na coś na smaczną kolację albo spotkanie ze znajomymi. A pizzerinki dodatkowo sprawdzą się na imprezach bo dodatkowo fajnie się prezentują. Można szaleć dowolnie z dodatkami- pomysły na pizzę TU i TU, albo tak jak ja tym razem uderzyć w totalną klasykę- salami i pieczarki.


przepis na pizzę, mini pizza, pizzerinkiSkładniki( 6-7 porcji):
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy

sos do pizzy:
80g( malutki słoiczek) koncentratu pomidorowego
przyprawa pesto peperoncino

na pizzerinki:
7-8 pieczarek
kilkanaście plasterków salami
1 duża cebula
100g startego sera żółtego






Sposób przygotowania:
Ciasto: drożdże zalać wodą, wymieszać z cukrem, solą i 2-3 łyżkami mąki- odstawić zaczyn na 15-20 minut. Dodać resztę mąki( jeśli ciasto jest zbyt lepkie podsypać jeszcze odrobinę) oraz oliwę i wyrobić na jednolitą kulę- odstawić na ok. godzine do wyrośnięcia.
W międzyczasie kroimy pieczarki na plastry, cebulę w pióra i przygotowujemy sos: mieszamy koncentrat z łyżką przyprawy oraz odrobiną wody.
Gdy ciasto wyrośnie na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy płaskie placuszki, smarujemy je sosem i kolejno układamy: cebulę, pieczarki, salami oraz posupujemy serem. Pieczemy w 220stopniach przez około 15 minut. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

4 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)