menu

Pizza domowa z tuńczykiem, anchois i suszonymi pomidorami

Długo, bardzo długo szukałam dobrego przepisu na ciasto do pizzy. niby taki banał, kilka składników, ale zawsze było jakieś ale. Wreszcie udało się znaleźć idealny przepis! ciasto idealnie trafia w mój gust- jest niezbyt puszyste, raczej zwarte, super utrzymuje dodatki i odpowiednio się z nimi komponuje:) Przepis pochodzi z książki: " Prosto i presto. włoska kuchnia dla żyjących w biegu".

pizza domowa, pizza z tuńczykiem, pizza z anchois i tuńczykiem, pizza z suszonymi pomidoramiSkładniki:
ciasto:
1/2 kg mąki krupczatki
1/2 kostki drożdży
szklanka ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy

sos pomidorowy:
200ml pasty pomidorowej
2 ząbki czosnku
suszona bazylia i oregano
sól, pieprz

dodatki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
30g anchois z czosnkiem i ziołami
kilka pomidorów suszonych ze słoika
1 żółta papryka
1 duża cebula
200g tartego, żółtego sera



Sposób przygotowania:
Ciasto: z wody, cukru, drożdży i kilku łyżeczek mąki przygotować zaczyn- najlepiej całość wymieszać w sporym naczyniu, bo taki zaczyn bardzo rośnie. Zaczyn powinien rosnąć około 15 minut. Gdy zaczyn jest gotowy należy wymieszać go z pozostałymi składnikami wyrabiając ciasto na miękką, elastyczną masę. Uformować kulę z ciasta i odstawić w miseczce przykrytą ściereczką na około 20-30 minut. Następnie ciasto albo ręcznie albo przy pomocy wałka równomiernie rozprowadzić na blasze( wychodzi całkiem spora blacha).
Tak powstały spód pizzy wysmarować sosem pomidorowym( sos: pastę, zioła, sól, pieprz i rozgniecione ząbki czosnku wymieszać ze sobą dokładnie) i kolejno układać dodatki: pokrojona w pióra cebulę, odcedzony i rozdrobniony tuńczyk, pokrojone dość drobno pomidory, pokrojone  drobno anchois, paprykę ciętą w słupki,a całość posypać grubo tartym serem. pizzę należy piec w temperaturze 250 stopni przez około 15 minut( do momentu aż brzegi zaczną robić się rumiane) . Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

  1. To ja poproszę ten kawałek, co za pyszności, od jutra w lidlu tydzień włoski, więc tez postaram się zrobić coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)