menu

Włoskie ciasto ucierane z orzechami

Przeglądając ostatnio moją "wielką księgę ciast" natknęłam się na  przepis na włoskie ciasto ucierane z orzechami laskowymi. Nabrałam na nie mega ochoty i myślę sobie- robię:) Patrzę do szafki a tam zamiast mielonych orzechów laskowych migdały. Nie zniechęciło mnie to jednak i zrobiłam ciasto z migdałami:) Wyszło cudownie:) A do ciasta jako, że jest dość suche zrobiłam szybki krem. A zatem mówię już co i jak:






Składniki:
250g zmielonych migdałów
5 jajek
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
200g roztopionego masła
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki bułki tartej

krem:
2-3 łyżki mascarpone
łyżeczka pasty z ziaren wanilii
łyżka ajerkoniaku

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Jajka, cukier, proszek do pieczenia ucieramy w robocie kuchennym. Po kolei dodajemy małymi porcjami migdały, mąkę, bułkę tartą, masło i ucieramy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Ciasto jest gotowe:)

krem: mascarpone, pastę waniliową i ajerkoniak ucieramy łyżką na jednolita masę. Gotowe:)

Smacznego!

Tartinki z ciasta francuskiego z truskawkami

Nabrałam ogromnej ochoty na słodka przekąskę:) Takiej ochoty, że nie można jej powstrzymać i tak powstały tartinki z truskawkami. jeśli tylko mamy gotowe ciasto francuskie w lodówce ich przygotowanie trwa najwyżej kwadrans:) a oto co i jak:





Składniki(na 4 sztuki):
1/2 rolki ciasta francuskiego
około 20 truskawek
trochę masła do wysmarowania foremek
cukier puder
mięta do dekoracji




Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do około 220 stopni. W międzyczasie foremki do tartinek smarujemy masłem,

filet z piersi kurczaka w marynacie cytrynowo-tymiankowej i pieczone ziemniaczki

Dzisiaj kolejna propozycja na pyszny i szybki obiad. Myślę, że tak przygotowany kurczak to fantastyczna alternatywa dla "kawału mięcha w panierce". Mięsko było soczyste, mięciutkie i aromatyczne. A w towarzystwie młodych, pieczonych ziemniaczków smakowało jeszcze lepiej:)

Składniki(porcja dla 2-óch osób):
kilka młodych ziemniaków
2 filety z piersi kurczaka
olej z orzechów włoskich
marynata:
sok z 1/2 cytryny
garść posiekanego tymianku
olej z orzechów włoskich
sól, pieprz














Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie pokrywamy marynatą mięso. Zamarynowanego fileta odkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy na pół-miękko w mundurkach.
Odcedzamy ziemniaki, jeśli są większe dzielimy na pół i wykładamy w naczyniu do zapiekania. Na ziemniaki kładziemy kurczaka i polewamy marynatą. dodatkowo całość obficie należy skropić dodatkową porcją oleju. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut(zależy od wielkości fileta). Gotowe!

Olej z orzechów włoskich można zastąpić np. oliwą z oliwek

Smacznego:)

Makaron z brokułami w sosie śmietanowo-serowym

witajcie po chwilowej przerwie. Miałam małe problemy "techniczne" ale już wracam i szybciutko nadrabiam zaległości:)
Dzisiaj propozycja szybkiego obiadu, czyli mój ukochany makaron:) tym razem w wersji mini-kokardkowej z brokułami. A zatem:

Składniki:
makaron- dowolny, ulubiony kształt
brokuł ok. 500g
250 ml śmietanki 18%
2 ząbki czosnku
opakowanie serka do smarowania o smaku camemberta
oliwa
sól, pieprz








Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie dzielimy brokuł na mniejsze cząstki i obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy czosnek, dodajemy śmietanę i serek i łączymy w jednolita masę. Do sosu dodajemy odsączony brokuł, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, polewamy sosem i gotowe:)

Smacznego!

Chrupiące, czekoladowe co nieco bez pieczenia

Dzisiaj pomysł na rewelacyjną alternatywę dla tradycyjnych, pieczonych ciasteczek/ przekąsek. Słodkie co nieco bez pieczenia to nic innego jak połączenie czekolady, ulubionych bakalii i płatków pełnoziarnistych. Poza tym dzięki formie w jakiej występują świetnie sprawdzą się w roli słodkiego upominku- warto o tym pomyśleć przed zbliżającym się wielkimi krokami Dniem Mamy:) A zatem:

Składniki(na około 25 sztuk):
2 tabliczki czekolady mlecznej
garść migdałów
trochę nasion słonecznika
garść rodzynek
kilka suszonych moreli
kilka suszonych śliwek
2-3 garści płatków zbożowych




Sposób przygotowania:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Bakalie siekamy na drobne kawałki. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy bakalie oraz płatki- dokładnie mieszamy, tak by wszystkie chrupiące elementy dokładnie pokryła czekolada. Z powstałej masy formujemy na blaszce wyłożonej pergaminem niewielkie kopczyki. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady. Gotowe!

Smacznego:)


Jabłkowe orzeźwienie z cynamonem

Dzisiaj coś pysznego, zdrowego i orzeźwiającego- własnoręcznie(tzn. przez sokowirówkę:) ) wyciśnięty sok jabłkowy, świeża mięta i odrobina cukru cynamonowego. Jak dla mnie połączenie idealne jeśli chodzi o gaszenie pragnienia i orzeźwienie:) nie ma na co czekać- trzeba działać:) zatem:

Składniki(na jedną porcję):
Szklanka świeżego soku jabłkowego
kilka listków mięty
pół łyżeczki cukru cynamonowego



















Sposób przygotowania:
Listki mięty drzemy i umieszczamy w szklance. dodajemy cukier, opcjonalnie pokruszony lód i zalewamy sokiem. Gotowe:)

Smacznego!

A jakie są wasze skuteczne sposoby na gaszenie pragnienia wiosną/ latem (i nie tylko)?:)

Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem

Powoli zaczyna się sezon na świeże owoce i warzywa- zdecydowanie- lubię to!:) W związku z tym poluję na zieleniakowe nowości:) Zobaczyłam rabarbar i od razu zapragnęłam coś z niego wyczarować. Moja mama dostała ostatnio przepis na ciasto drożdżowe- taki podstawowy. Przepis niby zwyczajny, ale zaciekawił mnie sposobem "łączenia składników". Postanowiłam więc go wypróbować i wzbogacić o rabarbar. A oto co i jak:







Składniki:
10 dag drożdży
szklanka cukru
opakowanie cukru wanilinowego
4 całe jajka
szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli
2 szklanki obranego, pokrojonego rabarbaru





 Sposób przygotowania:
 Ważne! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki układamy w dużej misce warstwowo. Kolejno: pokruszone drożdże, na drożdże cukier, cukier