menu

Keks pełnoziarnisty

Tak mi zasmakował poprzedni keks, że postanowiłam zrobić powtórkę z rozrywki. Wszystko pięknie, ładnie, masło utarte z jajkami i cukrem zabieram się za mąkę i... mam jedną szklankę( a w przepisie 2,5). Trochę się zdziwiłam no ale coś trzeba było zrobić. Przeszukałam w trybie natychmiastowym szafki i znalazłam! 1/2 szklanki mąki z pełnego ziarna pszennej i 1/2 szklanki otrębów pszennych- jak to mówią "aj się nie ma co się lubi..."- zamieszałam wszystko i...wyszedł piękny, rumiany, przepyszny keks w kolorze miodowo- piernikowym:) Jak to dobrze czasami zapomnieć czegoś kupić:) Poniżej lista składników:


keks, jak zrobić keks

Składniki:
szklanka mąki pszennej białej
1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego ziarna
1/2 szklanki otrębów pszennych
kostka masła
szklanka cukru pudru
4 jajka
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
około 400g różnych bakalii: ja dałam 150g kandyzowanych owoców egzotycznych, 150g posiekanych orzechów włoskich i ok. 100g suszonej śliwki
łyżka bułki tartej(do wysypania formy)


na lukier:
3 łyżki cukru pudru
łyżka wody




Sposób przygotowania:
W robocie ucieramy masło, cukier, jajka na jednolitą masę. dodajemy mąkę, mąkę pełnoziarnistą oraz
otręby wymieszane z proszkiem i sodą. W międzyczasie siekamy bakalie- ja odkładam nieco kandyzowanych owoców i orzechów do posypania po lukrze. Gdy masa jest jednolita dodajemy bakalie i ponownie mieszamy. Masę wykładamy do foremki przesmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą- dzięki temu ciasto nie przywrze. Pieczemy około godziny w 180 stopniach- warto przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Gdy ciasto ostygnie polewamy lukrem( woda wymieszana z cukrem pudrem) i posypujemy drobno posiekanymi owocami i orzechami. Gotowe!




Smacznego:)


comercialTest

3 komentarze:

  1. fajnie wygląda, może skorzystam z przepisu zapraszam do mnie : http://wkuchniuli.blogspot.com/, u mnie też zdrowy keks na święta :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)