Tak mi zasmakował poprzedni keks, że postanowiłam zrobić powtórkę z rozrywki. Wszystko pięknie, ładnie, masło utarte z jajkami i cukrem zabieram się za mąkę i... mam jedną szklankę( a w przepisie 2,5). Trochę się zdziwiłam no ale coś trzeba było zrobić. Przeszukałam w trybie natychmiastowym szafki i znalazłam! 1/2 szklanki mąki z pełnego ziarna pszennej i 1/2 szklanki otrębów pszennych- jak to mówią "aj się nie ma co się lubi..."- zamieszałam wszystko i...wyszedł piękny, rumiany, przepyszny keks w kolorze miodowo- piernikowym:) Jak to dobrze czasami zapomnieć czegoś kupić:) Poniżej lista składników:
Składniki:
szklanka mąki pszennej białej
1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego ziarna
1/2 szklanki otrębów pszennych
kostka masła
szklanka cukru pudru
4 jajka
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
około 400g różnych bakalii: ja dałam 150g kandyzowanych owoców
egzotycznych, 150g posiekanych orzechów włoskich i ok. 100g suszonej
śliwki
łyżka bułki tartej(do wysypania formy)
na lukier:
3 łyżki cukru pudru
łyżka wody
Sposób przygotowania:
W robocie ucieramy masło, cukier, jajka na jednolitą masę. dodajemy mąkę, mąkę pełnoziarnistą oraz
otręby
wymieszane z proszkiem i sodą. W międzyczasie siekamy bakalie- ja
odkładam nieco kandyzowanych owoców i orzechów do posypania po lukrze.
Gdy masa jest jednolita dodajemy bakalie i ponownie mieszamy. Masę
wykładamy do foremki przesmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą-
dzięki temu ciasto nie przywrze. Pieczemy około godziny w 180 stopniach-
warto przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone.
Gdy ciasto ostygnie polewamy lukrem( woda wymieszana z cukrem pudrem) i
posypujemy drobno posiekanymi owocami i orzechami. Gotowe!
Smacznego:)
ale świetny
OdpowiedzUsuńA dziękuje ślicznie:)
Usuńfajnie wygląda, może skorzystam z przepisu zapraszam do mnie : http://wkuchniuli.blogspot.com/, u mnie też zdrowy keks na święta :)
OdpowiedzUsuń