menu

Kamis "kulinarne inspiracje"- test z Polska Gotuje

Jakiś czas temu dostałam od Polska Gotuje propozycję przetestowania nowości Kamis- kulinarne inspiracje. Zgodziłam się, bo bardzo zaintrygowała mnie taka innowacja. Dotarła do mnie zatem przesyłka pełna zestawów przypraw: rozmarynowy kurczak z warzywami, kurczak ze śliwką owijany boczkiem, pikantna wołowina w winie, polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym. Na pierwszy ogień poszedł rozmarynowy kurczak. Postanowiłam przygotować wszystko właściwie według instrukcji na opakowaniu, dodając tylko to co pisze producent- oczywiście kusiło mnie niezmiernie żeby "pomajstrować" tam troszkę przy tym daniu, ale założyłam, ze chcę sprawdzić jaka ta kompozycja jest. Jedyną różnicą było, że zamiast małych cebulek( akurat takich nie miałam w domu i nie zastałam w sklepie) dałam duże, wagowo- jak na opakowaniu. A zatem teraz napiszę co i jak i podzielę się na koniec moją opinią:


Składniki( za listą z opakowania):
8 pałek z kurczaka( u mnie było ok 850g, na opakowaniu jest podane ok. 1 kg)
1 łyżeczka soli
250g małych cebulek( ja dałam 2 większe jedną czerwoną jedną białą- dla urozmaicenia kolorów)
250g marchewki
300g fasolki szparagowej żółtej
6 średnich ziemniaków
1,5 łyżki cukru lub miodu( dałam miód)
zestaw Kulinarne Inspiracje Rozmarynowy kurczak

potrzebna tez jest oliwa, która jest podana w sposobie przygotowania a nie ma jej na liście składników

























Jeśli chodzi o sposób przygotowania, postępowałam dokładnie krok po kroku według instrukcji na opakowaniu, czyli:

"Pałki z kurczaka natrzyj sola i odstaw. ziemniaki pokrój w kostkę 2-3cm, dodaj 1 łyżkę oleju, rozmaryn i wymieszaj. Cebulkę pokrój w ćwiartki, fasolkę na kawałki długości ok. 3 cm, marchewki jeśli są małe zostaw w całości, a duże pokrój w grube plastry. Kurczaka obsmaż ze wszystkich stron na oleju. Przełóż do miski, dodaj paprykę, 1/2 porcji czosnku, tymianek i wymieszaj. Na tłuszczu ze smażenia mięsa skarmelizuj cukier(tzn.podgrzej aż się rozpuści). dodaj cebule, marchew i fasolkę. Podsmażaj ok. 5 minut, stale mieszając. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszaj. Na warzywach ułóż na przemian pałki z kurczaka i ziemniaki. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180stopni ok. 50-60 minut Podawaj w naczyniu żaroodpornym"

Teraz czas na moją opinię. W sumie to jest w tym i trochę opinii mojego męża- w końcu też jadł:)
Z założenia pomysł mi się podoba- kupujesz zestaw, składniki i gotowe. Fajnie, bo jakość ziół i przypraw dobra( jak to Kamis ma w zwyczaju), opakowanie niczego sobie, pomysły na dania też ciekawe. Tylko od początku zastanawiałam się czy taka ilość przypraw będzie wystarczająca. Jak dla mnie, w testowanym przeze mnie daniu nie była. Mięsko było soczyste, fajnie upieczone, ale w połączeniu z ziemniakami i pozostałymi warzywami wyszło mdłe i bez wyrazu.Zatem:


Plusy:
-fajne pomysły na dania- ale jako inspiracja, nie by ślepo iść za przepisem
-wygodne opakowanie, każda przyprawa ma swoje "miejsce"
- składniki wysokiej jakości
- duża dostępność w sklepach

Minusy:
- jak dla mnie za mało ziół i przypraw na proponowaną ilość składników
- mieszanki są mało zróżnicowane jeśli chodzi o skład( większość składników się powtarza)


Reasumując:
Pomysł ciekawy tyle, że to rozwiązanie na pewno nie dla mnie- lubię gdy jest dużo przypraw w daniu, a taka ilość na podaną proporcję jest dla mnie stanowczo niewystarczająca( dla mojego męża również). Ale jeśli ktoś gotuje od czasu do czasu, nie ma gdzie i nie chce przechowywać większej ilości przypraw to na pewno powinno wystarczyć. Ja osobiście cieszę się, że mogłam spróbować.
























comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)