menu

Batoniki owsiane

Ten sposób na domowe batoniki wypatrzyłam kiedyś w jakimś programie w TV. Szybko mi mignął i nie pamiętam teraz dokładnie gdzie. Najbardziej zaciekawiła mnie w sumie podstawa tych batoników- mleko skondensowane. Byłam ciekawa czy zetnie się na tyle, by utrzymać w ryzach to co do niego domieszam- jak widać udało się:) Super sprawdzą się jako zdrowa przekaska w domu, pracy czy na pikniku.
Nie podaję dokładnych ilości wszystkich składników, bo trzeba samemu wyczuć czy już dość:) ale o tym za chwilę:


batoniki owsiane




Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego
1 1/2 płatków owsianych
ulubione bakalie: u mnie same suszone owoce:
morele, śliwki, żurawina, rodzynki




Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy mleko. Dodajemy płatki i mieszamy by dokładnie się połączyły z mlekiem. Dodajemy
dodatki- nie podałam dokładnej ilości ponieważ trzeba dodać ich tyle by masa była gęsta. oczywiście nie całe mleko się od razu wchłonie ale ważne by przeważała "zwarta" masa. Całość mieszaniny przekładamy na blaszkę, rozkładamy równomiernie i pieczemy na 150 stopniach do czasu aż batoniki się zarumienią( około 30 minut). następnie wyciagamy z pieca, czekamy aż całość ostygnie i kroimy w batoniki:) Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

8 komentarzy:

  1. Wersja Nigelli byla troche podobna, tez na mleku skondensowanym. Lubie takie domowe batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ten przepis widziałam w tvn style w programie wiem co jem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A całkiem możliwe, może to właśnie tam mi mignęły:)

      Usuń
  3. już od dawna zbierałam się, żeby zrobić coś takiego. Czuję, że ta chwila nadchodzi ;) a mleka słodzonego trzeba użyć? Czy raczej słodycz od owoców tylko będzie?

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)