menu

Sałata ze świeżych liści szpinaku z boczkiem, jajkiem i warzywami

Dzisiejsza propozycja to sycąca sałatka na bazie młodych liści szpinaku.Szpinak uwielbiam pod każdą postacią- zarówno na ciepło jak i świeże, młode listki na surowo, jak w dzisiejszej propozycji. A klasyczne zestawienie szpinak-jajko-boczek chyba nigdy mi się nie znudzi:) Jeśli nie znacie- wypróbujcie koniecznie:)


sałatka ze szpinaku





 Składniki(poniżej ilości na jedną porcję):

garść świeżych, młodych listków szpinaku
1 jajko
kilka plasterków boczku
1 mały pomidor (lub kilka koktajlowych)
kilka plasterków zielonego ogórka
koperek

 sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
pieprz




Sposób przygotowania:

Szpinak dokładnie płuczemy, suszymy i wykładamy w miseczce. Cieniutkie plasterki boczku
smażymy bez tłuszczu na patelni. Na szpinak wykładamy ugotowane na półmiękko i pokrojone jajko, pomidora i plasterki ogórka. Przykrywamy kilkoma plastrami usmażonego boczku. Gotową sałatkę polewamy sosem majonezowo- jogurtowym(należy po prostu wymieszać ze sobą jogurt i majonez oraz doprawić świeżo mielonym pieprzem) i posypujemy posiekanym koperkiem. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Ooo nareszcie cos co moge zjesc prawie bez modyfikowania :)

    Jeszcze maz dzis poszalal i kupil 2 torby siwezego spzinaku to wiem co bedzie jutro.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Droga, bardzo się cieszę, że przepis trafiony:) życzę więc smacznego jutra:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)