menu

Ryż na mleku z truskawkami

Prosty, szybki deser- w sam raz na Dzień Dziecka:) Mi osobiście kombinacja ryżowo-owocowa kojarzy się mocno z czasami przedszkola- smaki dzieciństwa zawsze sprawiają, że szeroko się uśmiecham:) Myślę, że jeszcze nie raz cofnę się pamięcią i poszukam kulinarnych inspiracji w beztroskich latach dzieciństwa:)





Składniki:

2 woreczki ryżu (białego, długoziarnistego)
2,5 szkl mleka
2 szkl wody
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
30dag  truskawek
cukier puder
listki mięty do dekoracji







Sposób przygotowania:

Ryż ugotować w wodzie z mlekiem (0,5 szklanki zostawić) i połową cukru z wanilią. Truskawki zmiksować
blenderem z cukrem pudrem( ilość zależna od gustu i słodkości truskawek). Gdy ryż jest już ugotowany przekładamy go do miseczki, mieszamy z pozostałym cukrem z wanilią i resztą mleka. Ryż można podawać na ciepło lub zimno. dzielimy go na porcje, polewamy musem truskawkowym i gotowe:)


Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)