menu

Racuchy z jabłkami i cynamonem

Uwielbiam racuchy:) świetnie sprawdzają się zarówno jako danie obiadowe "na słodko", jako przekąska albo podwieczorek:) Jednym słowem- racuchy dobre na wszystko:)


Składniki:

około 2 szkl. mąki
1 1/2 szkl. mleka
1/2 kostki drożdży
2 łyżki cukru
płaska łyżeczka soli
jajko
3 średniej wielkości jabłka
cynamon
cukier puder
olej do smażenia






Sposób przygotowania:

Mąkę, sól, cukier mieszamy. Dodajemy drożdże w małych kawałeczkach. Zalewamy letnim mlekiem
i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na kilkanaście minut. w międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na średniej grubości plasterki, zasypujemy cynamonem ( ja bardzo lubię cynamon więc daję go tyle, że całe plasterki jabłek są nim "opanierowane"). Do ciasta dodajemy pozostałe mleko oraz jajko i łączymy składniki. Gdy ciasto ma w miarę jednolitą konsystencję dodajemy jabłka. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, należy jednak kontrolować jego stan tak żeby racuszki się nie przypaliły.Podajemy posypane cukrem pudrem.

Oczywiście jabłka można zamienić na inne owoce a cynamon zastąpić inną przyprawą. Moim zdaniem świetnie w roli zastępcy jabłek sprawdziłyby się gruszki:) Można także przygotować racuszki bez owocowego dodatku i jeść z ulubioną konfiturą bądź innymi dodatkami- kombinacji jest tyle ilu ludzi:)

Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)