menu

Placki z cukinii

Cukiniowe szaleństwo trwa w najlepsze! Świetnym sposobem na bieżące zużywanie cukinii jest przygotowanie cukiniowych placków.  Mogą stanowić samodzielne danie gdy dodamy do nich np. sos czosnkowy  czy koperkowy na bazie jogurtu naturalnego. Sprawdzą się też jako dodatek do gulaszu czy leczo zastępując placki ziemniaczane. Moim sekretem jest smażenie placków na maśle klarowanym- są dzięki temu chrupiące z zewnątrz i przede wszystkim mają maślany aromat. Jeśli chcecie urozmaicić placki z powodzeniem można wzbogacić masę o posiekane świeże zioła jak natka pietruszki czy tymianek.

placki z cukinii

Składniki( na około 10 sztuk):

350g cukinii
1 duże jajko
4 łyżki mąki pszennej
sól
łyżka masła klarowanego


Sposób przygotowania:


Cukinię trzemy na drobnych oczkach tarki ze skórką. Lekko odsączamy z niej wodę. Mieszamy cukinię, jajko, mąkę oraz odrobinę soli do smaku. Smażymy na patelni z rozgrzanym masłem aż zarumienią się z każdej strony. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)