menu

Gulasz z indyka z dynią

Zdecydowanie teraz jest najlepszy czas dla rozgrzewających dań jednogarnkowych. Jednym z wielu plusów tych potraw jest to, że w zasadzie poświęcamy im tylko chwilę, a później możemy zająć się innymi czynnościami i obiad "robi się sam". U mnie pojawia się mięso z indyka, które nie wymaga wiele czasu by było miękkie. Jeśli masz ochotę możesz zastąpić je też kurczakiem. Mój gulasz podałam z kaszą pęczak, ale sprawdzi się każda inna ulubiona kasza. Jeśli lubisz bardzo pikantne dania możesz dodać więcej ostrej papryki.
gulasz z dynią i indykiem



Składniki( na 2 spore porcje):

500g gulaszu z indyka
500g dyni hokkaido
2 średniej wielkości marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
500ml bulionu drobiowego
łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
olej





Sposób przygotowania:

Dynię obieramy, kroimy w kostkę podobnej wielkości do wielkości kawałków mięsa. Marchewkę obieramy i kroimy na grubsze plastry. Cebulę kroimy dość grubo, a czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i dodajemy przygotowane warzywa. Podsmażamy i dodajemy mięso. Gdy mięso się zarumieni dodajemy przyprawy oraz bulion- na mały ogniu gotujemy aż mięso będzie miękkie a sos nabierze odpowiedniej gęstości. Podajemy z ulubioną kaszą i natka pietruszki. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Zaszalej! Zostaw komentarz:)