menu

Migdałowe kruche księżyce

Idealnie kruche i niesamowicie migdałowe! Samo przygotowanie ciasta jest szybkie i łatwe jednak sporo zabawy jest z formowaniem księżycowego kształtu. Jednak od czasu do czasu a tym bardziej na święta warto zadać sobie nieco trudu- smak tych ciasteczek na pewno Wam to wynagrodzi:) Ciasteczka będą idealną świąteczną przekąską albo miłym słodkim upominkiem dla kogoś bliskiego.

ciastka księżyce kruche

Składniki( na około 60 sztuk):

200g mielonych migdałów
400g mąki pszennej
200g masła
100g drobnego cukru
łyżeczka przyprawy piernikowej
cukier puder do dekoracji


ciastka księżyce


Sposób przygotowania:


Tefal Companion: W misie z ostrzem do wyrabiania umieszczamy miękkie masło oraz cukier i ustawiamy prędkość 6 czas 2,5 minuty. Następnie dodajemy mąkę, migdały, przyprawę do piernika i około 50ml zimnej wody- ustawiamy prędkość 10 i czas 3 minuty- składniki powinny się połączyć. Z przygotowanego ciasta formujemy małe kulki- wielkości dużego orzecha laskowego i formujemy półksiężyce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 8-10 minut- aż ciasteczka lekko się zarumienią. Gdy ostygną oprószamy je cukrem pudrem.
Tradycyjnie: Ucieramy mikserem masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę, migdały, przyprawę do piernika i dodajemy około 50ml wody i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie można formować z niego księżyce. Dalej postępujemy jak w opisie powyżej.  Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)