menu

Wytrawna tarta z warzywami

Taka tarta z warzywami to świetny pomysł zarówno na pyszny obiad, gdy podamy ją na ciepło jak również genialna przekąska na zimno np. jako lunch do pracy. W zależności od sezonu warzywa można dowolnie modyfikować- tym razem postawiłam na delikatną młodą marchewkę i cukinię. Podstawą każdej dobrej tarty jest delikatne, kruche ciasto- by było dobre koniecznie powinno się je jak najmniej ogrzewać- by sobie pomóc użyłam mojego niezastąpionego pomocnika od Tefala.

tarta z warzywami




Składniki:

kruche ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100g masła
1 małe jajko
szczypta soli

dodatki:
1 cukinia
2-3 młode marchewki
2 jajka
50ml śmietanki 18%
1 mozzarella
szczypiorek
sól
pieprz




Sposób przygotowania:


kruche ciasto: w misie z ostrzem do wyrabiania umieszczamy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy na prędkości 6 przez 2,5 minuty. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywcza i odkładamy do schłodzenia na około 30 minut. W międzyczasie mieszamy posiekaną mozzarellę, jajka i śmietankę z dodatkiem przypraw. Cukinię kroimy w cienkie plastry, marchewki po obraniu w słupki. Schłodzone ciasto wykładamy do formy na tartę i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Następnie dodajemy warzywa, masę jajeczną i zapiekamy kolejne 20 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Przed podaniem posypujemy tartę posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Jaka mozarella? Biała czy żółta?

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)