menu

Domowy kisiel żurawinowy

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się czy przygotowanie domowego kisielu jest trudne to z wielką radością mogę powiedzieć, że to jedna z bardziej banalnych przekąsek jaką można przygotować w domu. W zasadzie kompletnie nie rozumiem po co kupować wersję instant gdy przygotowanie domowego, opartego na bazie świeżych owoców kisielu jest tak niesamowicie łatwe. Na takiej samej zasadzie można bez trudu przygotować kisiel z większości owoców więc zachęcam do eksperymentów:)




Składniki( na 2 porcje):

filiżanka świeżej żurawiny
300ml wody plus odrobina do rozcieńczenia skrobi
łyżka cukru
łyżka skrobi ziemniaczanej
opcjonalnie bita śmietana do podania


Sposób przygotowania:


Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy świeżą żurawinę- gotujemy do miękkości, aż owoce puszczą sok i nadadzą kolor wodzie. Przekładamy owoce do sitka i przecieramy dokładnie- dodajemy żurawinową pulpę do wody i łączymy. W międzyczasie rozpuszczamy w odrobinie wody cukier i skrobię. Dodajemy tak przygotowaną mieszankę do zagotowanej zawartości rondelka i mieszamy aż kisiel zgęstnieje- podajemy od razu, na ciepło lub na zimno z dodatkiem bitej śmietany. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)