menu

Bigos wigilijny ( bigos wegański)

Bardzo lubię wszelkie wariacje na temat bigosu- zarówno te z bardziej codzienne jak i te bogatsze wersje. Bigos wigilijny to całkiem dobra alternatywa dla kapusty z grzybami. Bez większego żalu przygotowuję bigos w wersji bezmięsnej- jednak obowiązkowo musi mieć wędzone nuty smakowe. Koniecznie więc zaopatrzcie się w wędzone śliwki a jeśli dodatkowo macie wędzoną sól to będzie idealnie:) Mój ulubiony bigos musi być kwaśny dlatego nie płuczę kapusty- jeśli wolicie mniej kwaśny możecie nieco przepłukać kapustę.


bigos wegański


Składniki:

750g wysokiej jakości kapusty kiszonej (najlepiej ekologicznej)
1/2 małej główki kapusty włoskiej
2 marchewki
2 cebule
solidna garść suszonych grzybów
solidna garść wędzonych śliwek bez pestek
80g koncentratu pomidorowego
łyżka oleju
kawałek imbiru wielkości kciuka
1/2 małej ostrej papryki
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
sól wędzona
pieprz


Sposób przygotowania:


Obieramy i kroimy warzywa- marchew w półplasterki, cebulę w nieduże kawałki i kapustę w paski. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Na oleju podsmażamy przygotowane warzywa, dodajemy śliwki, grzyby razem z wodą w której się moczyły, starty na tarce imbir, posiekane chili, liście laurowe i ziele angielskie- podlewamy filiżanką wody i gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. W międzyczasie kroimy kiszoną kapustę i dodajemy do garnka- podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż bigos nabierze odpowiedniej konsystencji. W międzyczasie dodajemy też koncentrat pomidorowy. Na koniec doprawiamy bigos solą i pieprzem do smaku. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)