menu

Sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem

Korzystam z dyni póki można kupić ją bez trudu. Jestem totalnie zakochana w smaku dyni hokkaido pieczonej z dodatkiem pikantnej oliwy. Czasami zajadam ją wprost z naczynia zaraz po upieczeniu, a czasami ląduje w jakiejś pysznej sałatce. Tym razem postawiłam na szybką i lekką sałatkę- na lekkie drugie śniadanie idealna!

sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem


Składniki:

garść liści młodego szpinaku
ok. 200g dyni hokkaido
1 mała czerwona cebula
natka pietruszki
łyżka pestek dyni
łyżka oleju aromatyzowanego chili
sól morska
pieprz
łyżka oleju z pestek dyni
łyżka octu balsamicznego




Sposób przygotowania:


Dynię kroimy, obieramy i układamy w naczyniu do zapiekania- polewamy olejem z chili i posypujemy solą. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni i pieczemy do miękkości. Na listkach szpinaku układamy lekko ostudzoną dynię, pokrojoną dość drobno cebulę oraz posypujemy pestkami i listkami pietruszki. Na koniec doprawiamy sałatkę octem, olejem z pestek dyni, pieprzem oraz solą. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Oj tak, taka dynia smakuje obłędnie! :) Sałatka musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)