menu

Syrop dyniowy

Czas popijania dużej ilości ciepłych napojów trwa w najlepsze. By urozmaicić sobie kawę przygotowuję syrop dyniowy z dodatkiem cynamonu i goździków. To taki błyskawiczny sposób by zwykłą kawę zamienić w boską, aromatyczną i bardzo jesienną:) Jeśli przygotujesz też syrop z imbiru i syrop cynamonowy to jesień i zimą będą całkiem smaczne;)

syrop dyniowy



Składniki:

ok. 300g miąższu z dyni hokkaido
200g cukru
1-2 kawałki kory cynamonu
2-3 goździki
250ml wody




Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu przez około 20-25 minut. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, syrop nabierze koloru i aromatu zdejmujemy go z ognia i studzimy. Ostudzony syrop przecedzamy przez drobne sitko i zlewamy do butelki. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kawę z dyniowym syropem. Do tego bita śmietana, i deser z głowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę przegapiłem datę publikacji, ale syropu i tak bym spróbował. Jest taka dynia pitna, że ją tak nazwę w jakiś sieciówkach? Jeśli tak to orientuje się Pani gdzie mogę ją dostać? :D

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)