menu

Domowy makaron

Bardzo lubię robić domowy makaron. To wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonne, a smak jest cudowny. Lubię bawić się kształtami, rozmiarami i formami makaronu. Czasami robię drobny, cienki makaron do rosołu, a innym razem przygotowuję szerokie wstążki, które świetnie sprawdzają się z dodatkiem pysznego sosu czy innych dodatków. A jaki jest Twój ulubiony sposób na makaron?

jak zrobić domowy makaron

Składniki( na 2 porcje jako podstawa dania i 4 jako dodatek do zupy):

2 duże jajka
200g mąki pszennej



Sposób przygotowania:


Mąkę i jajka wyrabiamy( ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego) dokładnie na jednolite i gładkie ciasto. Tak przygotowane zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 10-15 minut. Po tym czasie wałkujemy cieniutko i wycinamy makaron. Przygotowany makaron obtaczamy w mące i pozostawiamy do przeschnięcia. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez kilka minut. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)