menu

Tarta na kruchym spodzie z cytrynowym kremem, karmelem i pistacjami

Ta tarta jest tak pyszna, że strasznie ciężko wytrzymać i nie zjeść całej na raz:) Karmel przygotowałam taki jak w tym przepisie. Ale jeśli macie mniej czasu możecie zastąpić ten własnej produkcji kajmakiem i też będzie pycha. Lekki, cytrynowy krem, słodki karmel i lekko solone pistacje to połączenie, które idealnie sprawdza się w roli deseru. Wypróbujcie koniecznie- nie pożałujecie!

Tarta z kremem cytrynowym, karmelem i pistacjami


Składniki( na tartę o średnicy 20cm):

na kruche ciasto:
150g mąki pszennej
100g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

krem:
200ml śmietanki 30%
250g mascarpone
sok z 1 1/2 cytryny
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny

sos karmelowy wg. proporcji z TEGO przepisu
2 łyżki posiekanych pistacji




Sposób przygotowania:

Energicznie zagniatamy kruche ciasto- do połączenia składników. Wypełniamy nim formę do tarty i chłodzimy około godziny w lodówce. Schłodzone ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około 30 minut- aż lekko się zarumieni- ciasto studzimy. Śmietankę ubijamy by była puszysta. Następnie mascarpone ucieramy z cukrem, skórką cytrynową oraz sokiem i dodajemy śmietankę- łączymy na jednolity krem. Na spód tarty wykładamy karmel, następnie krem i na koniec posiekane pistacje. Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)