menu

Placuszki z ryżu i cukinii z kolendrą

Wszelkie placki i placuszki to dania które uwielbiam. Wariant wytrawny jest świetny na obiad albo przekąskę w ciągu dnia a placuszki na słodko to wymarzone śniadanie. Tym razem przygotowałam szybkie placuszki na bazie ryżu, którego nieco zostało z poprzedniego dnia. Delikatny ryż i cukinia w połączeniu z kolendrą, chili i limonką dają przepyszną, szybką przekąskę.

placuszki z ryżu i cukinii z kolendrą


Składniki:

1/2 żółtej cukinii
1/2 szklanki ugotowanego ryżu
1 duże jajko
2-3 łyżki posiekanej kolendry
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
olej do smażenia

do podania:
limonka
świeża papryka chili
kolendra




Sposób przygotowania:

Ryż, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę i startą na dużych oczkach tarki cukinię umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie. Dodajemy przeprawy i mieszamy całość dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy małe placuszki i smażymy z każdej strony. Podajemy skropione sokiem z limonki, świeżą chili i kolendrą. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)