menu

Sałatka z kurczakiem pieczonym, serem blue i orzechami w miodzie

Ta sałatka jest po prostu genialna! Połączenie pieczonego kurczaka, wyrazistego sera i słodkich orzechów jest przepyszną kombinacją. W zasadzie powstało przez zupełny przypadek. Robiąc sałatkę i mieszając dressing użyłam miodu w którym zanurzone były prażone orzechy włoskie i migdały. A że bardzo lubię chrupiące dodatki w sałatce pomyślałam, ze posiekam je i dodam do dressingu- nieskromnie muszę przyznać, że to był świetny pomysł. Dodatkowym plusem tej sałatki jest fakt, że możemy wykorzystać pozostałe kawałki pieczonego kurczaka (np. z obiadu)- nic się nie zmarnuje:)


sałatka z pieczonym kurczakiem, serem i orzechami


Składniki( na 2 porcje):

2 garści rukoli
1 mała czerwona cebula
1 pieczone udko z kurczaka
50g sera blue
2 łyżki migdałów i orzechów włoskich z miodu
łyżeczka musztardy sarepskiej
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki miodu
sól
pieprz





Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki. Kurczaka oddzielamy od kości i dzielimy na kawałki. W misce umieszczamy rukolę, kurczaka, cebulę i pokruszony ser. Orzechy siekamy i łączymy z oliwą, sokiem z cytryny, musztardą, miodem i przyprawami. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy by składniki się połączyły. Gotowe!

Smacznego:)


comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)