menu

Pierogi z truskawkami

Takie pierogi, z owocami to dla mnie smak lata. To idealny obiad w ciepły, słoneczny dzień. Sezon zaczyna się od truskawek, następnie jagody, maliny i śliwki- takimi pierogami smakują wakacje. Od kiedy pamiętam uwielbiałam lepić pierogi- to takie relaksujące i wyciszające zajęcie. Do pierogów z owocami lubię różne dodatki- czasami jest to bita śmietana, czasami jogurt naturalny, a czasami przesmażona na masełku bułka tarta- za każdym razem jest pysznie!


pierogi z truskawkami


Składniki:

500g mąki pszennej
250ml ciepłej wody
100ml oleju
cukier
truskawki
3-4 łyżki masła
1-2 łyżki bułki tartej



 

Sposób przygotowania:

Z mąki, wody i oleju wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy robota) jednolite, gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilkanaście minut. Ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy z niego spore koła. Na każde kółko nakładamy odrobinę cukru i truskawkę- jeśli owoce są bardzo duże to 1/2 truskawki- zlepiamy pieroga. Ulepione pierogi albo od razu gotujemy w osolonej wodzie albo możemy zamrozić. Podajemy z bułką tartą przesmażoną na maśle. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)