menu

O fotografii kulinarnej- wstęp #piękniepodane

Jestem niesamowicie podekscytowana i bardzo się cieszę, że mogę zrealizować projekt, który miałam w głowie od dłuższego czasu. Będzie to cykl wpisów dotyczących fotografii i stylizacji kulinarnej z mojej perspektywy. Myślę, że każdy kto zajmuje się tą dziedziną ma swoje własne, indywidualne podejście do tematu- chciałabym podzielić się z Wami moim. Uwielbiam fotografować i stylizować jedzenie ze względu na wiele różnych czynników, ale najważniejsze jest dla mnie chyba to dziedzina nieskończona- zawsze można się czegoś nowego nauczyć dowiedzieć i rozwinąć swoje umiejętności. Mam więc nadzieję, że w przygotowanym przeze mnie cyklu również uda się Wam znaleźć dla siebie nowe informacje i przydatną wiedzę. Cykl powstaje w ramach współpracy z Tesco a #piekniepodane potrawy, które przygotuję i posłużą w kolejnych wpisach za obiekty do fotografowania znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco wraz ze zdjęciami krok po kroku oraz wskazówkami jak pięknie podać danie.




Początki

Jak w każdej dziedzinie i w fotografii kulinarnej trzeba od czegoś zacząć. Pamiętam, że gdy zaczynałam prowadzić bloga nie miałam o fotografii i stylizacji zielonego pojęcia. Widać to doskonale gdy przeglądam archiwum bloga- zdjęcia są tragicznej jakości i pozostawiają wiele do życzenia. Wychodzę jednak z założenia, że chcieć to móc- wystarczy odrobina dobrych chęci i głowa otwarta na wiedzę. Jeśli mogę dać Ci jedną radę na początek- nie trać zapału i nie poddawaj się- każde kolejne zdjęcie będzie lepsze.


pierwsze zdjęcie rok 2013, drugie zdjęcie rok 2016


Zaczynając moją przygodę ze stylizacją i fotografią kulinarną nie wiedziałam totalnie jak zacząć- przedstawię Ci więc poniżej kilka podstawowych informacji, które na początku są bardzo pomocne:



Sprzęt

Tak naprawdę to czym robisz zdjęcia ma tylko częściowe znaczenie. Nie chcę oczywiście powiedzieć, że aparat i inne akcesoria są bez znaczenia, ale myślę, że istotniejsze jest jak a nie czym fotografujesz. Genialne zdjęcie można zrobić telefonem jeśli tylko wykorzystasz sprzyjające warunki (światło), kompozycja będzie piękna (stylizacja) a jedzenie apetyczne. Jeśli tylko masz taką opcję korzystaj z trybu manualnego w swoim aparacie i poznawaj jego możliwości. Im lepiej znasz swój sprzęt tym sprawniej i precyzyjniej osiągniesz pożądane efekty. 





Stylizacja

Moim zdaniem to właśnie stylizacja w dużej mierze "robi" zdjęcie. Nawet najpyszniejsza potrawa wyłożona w nieestetyczny sposób, w przypadkowych naczyniach i niezaplanowanym otoczeniu będzie wyglądać źle. Dlatego to właśnie na etapie budowania kompozycji, decydowania o charakterze i stylu jaki chcemy uzyskać na zdjęciu możemy najwięcej osiągnąć. Kompletowanie akcesoriów przydatnych do stylizacji, śledzenie trendów i ciągłe doskonalenie się w dziedzinie stylizacji może przynieść spektakularne efekty.




Jedzenie

Najważniejszym i niezbędnym elementem jest jedzenie. Niezależnie od tego czy jest to deser, danie wytrawne czy po prostu kosz owoców jest jedna zasada, która znacznie ułatwia zrobienie dobrego zdjęcia jedzenia- powinno ono być możliwie świeże. Owoce i warzywa prosto z ogrodu, świeżo upieczony kurczak czy sałatka- najlepiej prezentują się na zdjęciu zaraz po zerwaniu z drzewa czy ugotowaniu. Warto też gotując planować i np. kroić warzywa by miały ciekawą formę albo zadbać by owoce do dekoracji ciasta były najpiękniejsze jakie uda Ci się wybrać- to bardzo ułatwia stylizowanie dań.



Ciągły rozwój

Może to dość oczywista rada ale mi osobiście bardzo dużo daje przeglądanie wszystkiego gdzie mogę znaleźć zdjęcia kulinarne- książki, czasopisma, internet, Instagram- to kopalnie pięknych zdjęć, które mogą stanowić inspirację. Wszelkie zdjęcia jakie oglądasz analizuj pod kątem tego czy Ci się podobają, co zwraca Twoją uwagę, dlaczego fotografia Ci się spodobała albo wręcz odwrotnie. Jestem maniaczką przeglądania książek kulinarnych ( mam ich blisko 100 i wciąż kupuję kolejne) w poszukiwaniu inspiracji i zdjęć do analizowania. To dobry sposób by poznać trendy, zaobserwować triki i ciekawe detale. Jeśli tylko masz możliwość korzystaj z warsztatów- czy to na żywo czy takich prowadzonych online- to świetny sposób na zdobywanie wiedzy.




Myślę, że będziemy wspólnie dobrze się bawić poznając tajniki fotografii i stylizacji kulinarnej, a przygotowane przeze mnie wpisy zainspirują Was do tworzenia smakowitych kadrów i pomogą w odkryciu lub rozwinięciu tej pięknej pasji. Zachęcam też gorąco o zadawania pytań- czy pod postem czy też na facebooku- chętnie odpowiem:) Piszcie też koniecznie o czym chcielibyście przeczytać lub co szczególnie Was interesuje- pozwoli mi to na stworzenie interesującego Was materiału:)






comercialTest

4 komentarze:

  1. Super! Bardzo lubię takie pouczające wpisy , więc będę na pewno zagadać na stronę Tesco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) Na Smacznej Stronie znajdziesz przygotowane przeze mnie przepisy a cykl o fotografii u mnie na blogu:)

      Usuń
  2. Świetne rady! Ja wciąz staram się poprawić swój fotograficzny warsztat, więc wszelkie rady mile widziane! Kocham Twoje zdjęcia, są absolutnie cudowne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kolejnych postach będę bardziej szczegółowo omawiać wszystkie tematy więc zapraszam do czytania:) Bardzo dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)