menu

Pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami

Cierpię ostatnio na notoryczny brak czasu. Brakuje go na pracę nad blogiem, odpoczynek i relaks. Wciąż gdzieś biegnę, coś robię- no dużo się dzieje. A jak dużo się dzieje to koniecznie trzeba dodać sobie energii:) Uwielbiam pęczak i przyrządzam go na przeróżne sposoby. Taki szybki, z suszonymi pomidorami i moimi ukochanymi  zielonymi szparagami sprawdził się świetnie jako drugie śniadanie. By było bardziej aromatycznie i kremowo wykończyłam go masłem i parmezanem- pycha!


pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami- pęczotto


Składniki( na 1 porcję):

1/2 szklanki pęczaku
kilka suszonych pomidorów z oliwy
4-5 zielonych szparagów
łyżka oliwy
ząbek czosnku
kawałek parmezanu
łyżeczka masła
sól
pieprz
świeży tymianek




Sposób przygotowania:

Na patelni albo w garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej posiekany czosnek. Następnie dodajemy pęczak i przez chwilę prażymy- zalewamy około 1 szklanką wody i gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie kroimy pomidory i dorzucamy je do pęczaku. Szparagi czyścimy, oddzielamy zdrewniałą końcówkę i kroimy na nieduże kawałki- dodajemy do pęczaku gdy będzie już ugotowany- pozostawiamy na kilka minut. Na koniec dodajemy parmezan, masło oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. O mniam, prawdziwa uczta :)
    Ja też jestem ciągle zabiegana...

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)