menu

Lekka sałatka z pęczaku, pomidorów i rzodkiewek

Nawet nie wiecie jak bardzo cieszy mnie, że w końcu mamy cudną wiosnę! Od razu mam ochotę na same lekkie i pełne świeżych, chrupiących warzyw potrawy. Sałatka na bazie pęczaku jest pyszna i orzeźwiająca.  Będzie idealna by zabrać ją do pracy, sprawdzi się jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa lub ryby.

sałatka z pęczaku i pomidorów



Składniki( na 2 duże porcje):

200g pęczaku ( przed ugotowaniem)
pęczek rzodkiewek
pęczek natki pietruszki
2 średnie pomidory
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
łyżka syropu klonowego
sól
pieprz




Sposób przygotowania:

Pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie kroimy na kawałki pomidory i rzodkiewki oraz siekamy drobno natkę pietruszki. Ugotowaną kaszę przelewamy zimną wodą i odsączamy. W sporej misce mieszamy pęczak oraz warzywa. Doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, syropem klonowym oraz solą i pieprzem- całość dokładnie mieszamy. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)