menu

Czekoladowy mus z awokado

Coś pysznego, czekoladowego i całkiem zdrowego? Pewnie, że się da:) Bazą tego musu jest awokado- ważne by było bardzo dojrzałe i miało kremową konsystencję.Najbardziej lubię awokado odmiany hass- ma przyjemny smak i bardzo kremowy miąższ.  Mój mus osłodziłam syropem z agawy, który bardzo lubię i często wykorzystuję, ale świetnie sprawdzi się też płynny miód albo syrop klonowy. U mnie dodatkiem są posiekane pistacje i pestki granatu, ale dobrze sprawdzą się też drobne owoce jak porzeczki, borówki czy jagody.



mus czekoladowy z awokado

Składniki ( na dwie małe porcje):

1 duże dojrzałe awokado hass
3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao

do podania:
posiekane pistacje
pestki granatu




Sposób przygotowania:

Awokado obieramy i oddzielamy miąższ od pestki. Umieszczamy w sporej misce i dodajemy pozostałe składniki- przy pomocy blendera ręcznego miksujemy bardzo dokładnie by mus był gładki i jednolity oraz pozbawiony grudek. Przekładamy do naczynek w których chcemy podać deser- odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy pistacjami i granatem. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

  1. Boski, bardzo taki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne zdjęcie! Awokado często u nas gości, ale takiego musu jeszcze nie próbowałyśmy. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)