menu

Zupa migdałowa

Ta zupa nie była mi znana wcześniej. W moim rodzinnym domu na wigilijnym stole w zasadzie pojawia się tylko jedno słodkie danie- kluski z makiem.  Jednak gdy natknęłam się na przepis na zupę migdałową postanowiłam ją przygotować. To pyszna, lekka zupa na bazie mleka. Dodatek ryżu i migdałów nadaje jej delikatności i sprawia, że mogłabym ją jeść też jako zupę śniadaniową. Moim zdaniem jest świetna nie tylko na święta:)


zupa migdałowa



Składniki:

1 litr mleka 3,2%
100g białego ryżu
100g mielonych migdałów
2-3 łyżki cukru
1 kawałek kory cynamonu
garść rodzynek
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
łyżka płatków migdałów- lekko uprażone
szczypta soli




Sposób przygotowania:

Ryż płuczemy i umieszczamy z mlekiem w rondelku- gotujemy na niedużym ogniu aż ryż zmięknie. W międzyczasie lekko podprażamy mielone migdały na suchej patelni i gdy lekko ostygną ucieramy z cukrem. Do rondelka dodajemy rodzynki, cynamon, skórkę pomarańczową i sól- zawartość garnka mieszamy dość często by zawartość się nie przypaliła. Zupę podajemy z prażonymi migdałami na wierzchu. Gotowe!


Smacznego:)


comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)