menu

Grzanka z fasolą niepodległości smażoną na gęsim tłuszczu z karmelizowaną cebulą

Ta fasolka to prawdziwa patriotka! Każdą z nich zdobi wzór przypominający orzełka! Nawet w Ministerstwie Rolnictwa została oficjalnie zarejestrowana jako fasolka niepodległości. A jej historia również jest burzliwa i bogata-w czasach zaborów jej uprawa była zabroniona. W związku z tym prawie całkiem wyginęła. 

Mam jednak to szczęście, że otrzymałam porcję tej fasoli od mojego ogrodniczego guru czyli Łukasza z Bez-ogródek i wraz z Marysią znaną z bloga Gruszka z Fartuszka zabrałyśmy się za kulinarne eksperymenty z fasolką niepodległości w roli głównej. A kiedy jest na to najlepsza pora jak nie właśnie na 11 listopada? U Łukasza oczywiście obszerne informacje na temat samej fasolki i jej uprawy.  

A jak wrażenia? Fasolka po namoczeniu i ugotowaniu traci nieco na intensywności kolorów, smak natomiast jest bardzo przyjemny i delikatny. W połączeniu z gęsim ( kolejny kulinarny listopadowy akcent) smalcem i majerankiem smakuje świetnie!


fasolka niepodległości



Składniki(na około 6sztuk):

około 150g fasolki niepodległości
3 średniej wielkości czerwone cebule
3 łyżki gęsiego smalcu ( najlepiej wytopionego podczas pieczenia gęsi)
łyżeczka majeranku
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki cukru
pieprz
sól
kilka listków świeżego majeranku
6 kromek chleba




Sposób przygotowania: 

Fasolkę namaczamy na noc. Następnego dnia odcedzamy fasolkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Grzanki opiekamy w piekarniku na złoto. W międzyczasie na jednej patelni na łyżce smalcu przesmażamy posiekaną cebulę z cukrem, octem, dużą ilością pieprzu i odrobiną soli- karmelizujemy. Na drugiej patelni na pozostałym smalcu przesmażamy fasolę z majerankiem.

Na kromce chleba kładziemy warstwę cebuli a na wierzchu układamy fasolę. Wierzch dekorujemy świeżym majerankiem. Gotowe!


Smacznego:)


Koniecznie zajrzyjcie też do Marysi by poznać jej smakowitą fasolową wariację!

fasola z orzełkiem



A tu jeszcze zdjęcie całej armii orzełków zrobione przez Łukasza

fasola niepodległości

comercialTest

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Zaszalej! Zostaw komentarz:)