menu

Tortilla de patatas

Ta hiszpańska wariacja na temat omletu podbije wiele serc. Proste składniki, łatwy sposób przygotowania i przede wszystkim świetny smak- to wystarczy by to danie zagościło na dłużej w domowym menu. Tortilla de patatas bazuje na ziemniakach, które są nieodłącznym składnikiem. W mojej wersji są to ziemniaki ugotowane w mundurkach, ale możemy równie dobrze przygotowując to danie wykorzystać ziemniaki pozostałe np. po obiedzie- świetny sposób by nie marnować jedzenia:)


tortilla de patatas


Składniki:

3 średniej wielkości ziemniaki
3 duże jajka
łyżka śmietanki 30%
1 szalotka
łyżka masła
łyżka oliwy
sól
pieprz
szczypta płatków chili
szczypiorek do podania




Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości i studzimy. Obieramy ziemniaki, kroimy na 3-4 mm plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i przesmażamy posiekaną szalotkę. W miseczce mieszamy na jednolitą masę jajka, śmietankę oraz sól i pieprz. Do zeszklonej szalotki dodajemy ziemniaki i podsmażamy aż się zarumienią z każdej strony. Rozkładamy je równomiernie na patelni i zalewamy masą jajeczną. Smażymy na średnim ogniu aż spód i częściowo wierzch się zetnie. Przy pomocy dużej płaskiej pokrywki przewracamy omlet na drugą stronę i dopiekamy. Podajemy od razu z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)