menu

Babka czekoladowa

Babka podwójnie czekoladowa czyli coś dla prawdziwych łasuchów:) Wilgotna, puszysta i intensywnie czekoladowa, a do tego jeszcze polana czekoladą- pycha! Świetnym przełamaniem słodyczy są użyte przeze mnie do dekoracji pistacje- są lekko słone i fajnie podkręcają smak.




Składniki:

200g mąki
200g cukru
4 duże jajka
150ml oleju
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao

polewa:
100g gorzkiej czekolady
100ml śmietanki 30%

do dekoracji:
2 łyżki posiekanych pistacji


Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i dodajemy żółtka. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy olej i całość delikatnie mieszamy. ciasto przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180stopni piekarniku przez około 40-45minut ( do suchego patyczka). Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki i polewamy nią ostudzoną babkę. Wierzch dekorujemy pistacjami. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Zdjęcie jest przepiękne, a babka z pewnością smakowała wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)