menu

Gniazdka (pączki hiszpańskie) z lukrem z marakui

Uwielbiam ciasto parzone za jego wielofunkcyjność- churros, ptysie czy eklerki. Jest też podstawą pączków hiszpańskich zwanych też gniazdkami- w tych ciastkach zakochałam się dawno temu i uwielbiam je za to że z wieloma dodatkami smakują doskonale- czekolada, toffi albo zwykły cukier puder. Tym razem zaszalałam jednak i zrobiłam lukier na bazie marakui- muszę powiedzieć, że efekt przerósł moje wyobrażenie- te gniazdka, z tym lukrem- coś cudnego! Polecam gorąco!


gniazdka, pączki hiszpańskie


Składniki:

ciasto:
szklanka mąki pszennej
szklanka wody
50g masła
szczypta soli
2 jajka
olej do smażenia

lukier:
2 marakuje
6-7 łyżek cukru pudru



 

Sposób przygotowania:

Wodę, masło, sól zagotować. Dodajemy mąkę i rozprowadzamy na jednolitą masę. Gotujemy tak długo aż ciasto nam się nie sparzy(powinno odstawać od garnka). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Następnie do ciasta dodajemy jajka i rozprowadzamy na jednolitą masę.  Przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego nakładamy porcje ciasta na kawałki papieru do pieczenia pocięte na kwadraty.  Smażymy na rozgrzanym oleju delikatnie nakładając z papieru- wkładamy z papierem trzymając jego brzeg, który po chwili odklei się od ciasta.
lukier: z owoców marakui wyjmujemy miąższ i przecieramy przez sitko by usunąć pestki. Sok z marakui łączymy z cukrem-pudrem i dekorujemy gniazdka. Gotowe!


Smacznego:)




comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)