Chlebek bananowy to fajna sprawa- z jednej strony ciasto z drugiej całkiem nieźle spisuje się jako słodkie śniadanie- z dodatkiem konfitur albo miodu. A do tego to świetny sposób by wykorzystać bardzo dojrzałe banany. Na blogu znajdziecie już przepis na
chlebek bananowy z orzechami nerkowca. Tym razem jako dodatku użyłam sezamu i czekolady- bardzo smakowało mi to połączenie:) Jak już tak zachwalam i się zachwycam tym bananowym cudem to powiem jeszcze tylko, że przygotowanie go zajmuje kilka minut i w zasadzie potrzebujemy tylko miski i widelca- więc każdy bez problemu może je zrobić:)
Składniki:
300g bardzo dojrzałych bananów
szklanka mąki pszennej
1 jajko
130ml oleju
2 łyżki cukru muscovado
60g groszków z czekolady 60% kakao
100g sezamu
3 łyżeczki
kandyzowanej skórki pomarańczowej
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
Sposób przygotowania:
Banany rozgniatamy dokładnie widelcem. Następnie dodajemy jajko i olej- mieszamy. Na koniec pozostałe składniki i ponownie mieszamy. Umieszczamy ciasto w keksówce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 50minut. Upieczony chlebek studzimy na kratce i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!
Smacznego:)
Świetnie połączone smaki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMniam, jestem pewna, że był wyjątkowo pyszny :)
OdpowiedzUsuń