menu

Camembert pieczony w cieście filo z pistacjami

Kilka składników, a taka genialna przekąska! Ciasto filo wygrywa swoją chrupkością, a upieczony ser jest płynny i kremowy. Do tego pistacjowa nutka i jest przepysznie. Można jeść, ot tak po prostu albo dodać odrobinę ulubionej konfitury do sera, np. żurawinowej.


pieczony camembert

Składniki:

1 camembert
5 arkuszy ciasta filo o wymiarach 15x15cm
20g rozpuszczonego masła
łyżka posiekanych, solonych pistacji




Sposób przygotowania:

Ceramiczną foremkę smarujemy masłem i układamy pierwszy arkusz ciasta. Ciasto smarujemy masłem i układamy kolejny arkusz ciasta- tak samo postępujemy z kolejnymi. Następnie na cieście układamy ser i zaginamy na jego wierzchu brzegi ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na około 20-25 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy pistacjami. Podajemy od razu. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Ubóstwiam pieczony camembert, mmm! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie, gdzie kupujesz ciasto filo? tyle bym chciała z niego zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W delikatesach: albo Piotr i Paweł albo Alma albo Kuchnie Świata. Szukaj tam gdzie mrożonki( wtedy rolka jest mrożona) albo tam gdzie ciasta gotowe świeże- obok kruchego i francuskiego:)

      Usuń
  3. O mniam, zjadłabym sobie, ot tak, po prostu... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W Piotrze i Pawle jest znakomite, nie mrożone firmy Heglain.W opakowaniu jest 7 arkuszy cieniutkich jak pergamin.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)