menu

Szwajcarska beza z kremem orzechowym i smażonymi jabłkami

Kuchnia szwajcarska- pierwsze skojarzenie to oczywiście ser. Ale to również pyszne słodkości. Pyszne i bardzo słodkie. Od razu powiem, że i moja propozycja nie jest niewinną i lekką słodką przekąską :) To prawdziwa bomba kaloryczna, ale... warta każdego zjedzonego kęsa! Genialna szwajcarska beza, do tego intensywnie orzechowy krem z orzechów laskowych i smażone na maśle jabłka jako zwieńczenie deseru- dla mnie pycha! Koniecznie skuście się na kawałeczek;)


beza szwajcarska

Składniki:

beza:
150g białek jaj ( białko z około 4 dużych jaj)
300g cukru

krem:
250g serka mascarpone
100g uprażonych orzechów laskowych
1,5 łyżki miodu płynnego

wykończenia:
1 duże kwaśne jabłko
łyżka masła




Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na parze, dodając porcjami cukier. Ubijamy aż masa stanie się gładka, lśniąca i gęsta oraz osiągnie temperaturę między 55-60 stopni. Gotową masę dzielimy na dwie równe części i formujemy na papierze w kręgi o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy w 100stopniach przez godzinę. Następnie studzimy w piekarniku.
Krem: orzechy miksujemy blenderem z miodem na papkę. Następnie mieszamy delikatnie pastę orzechową z mascarpone.
Jabłka kroimy ze skórką na kawałki i smażymy na maśle aż się zarumienią.
Składamy tort: na spód jeden bezowy krąg, następnie masa orzechowa, drugi bezowy blat i na koniec jabłka. Gotowe!

Smacznego:)  




Przepis dodaję do akcji:

Szwajcarskie inspiracje
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)