menu

Mus brzoskwiniowy

Tym razem przepis na prosty, bazowy mus z brzoskwiń- idealny by zamknąć go w słoiczkach i z utęsknieniem czekać na zimę;) Ma dość płynną konsystencję więc myślę, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, polewa do lodów czy kaszy manny. Ale równie dobrze smakował będzie wyjadany po prostu, łyżeczką ze słoika!



mus brzoskwiniowy




Składniki:

1kg dojrzałych brzoskwiń
sok z 1 cytryny
ok. 150g cukru (w zależności od tego jak słodkie są owoce możemy dać mniej lub więcej)



Sposób przygotowania:

Owoce oddzielamy od pestek, dzielimy na mniejsze części. Owoce umieszczamy w garnku z cukrem i sokiem z cytryny, mieszamy i gotujemy na małym ogniu by puściły sok i zaczęły się lekko rozpadać. Gdy owoce się rozpadną studzimy je i przecieramy. Powstały przecier ponownie umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia uważając by się nie przypalił. Mus przelewamy do słoików i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. 21 yr old Business Systems Development Analyst Malissa Beevers, hailing from Frontier enjoys watching movies like Yumurta (Egg) and Fashion. Took a trip to Church Village of Gammelstad and drives a Z8. mozesz sprobowac tez z

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)