menu

Przecier pomidorowy z czosnkiem i bazylią

Taki przecier pomidorowy to idealna baza do wielu dań. Świetnie nadaje się jako podstawa sosów, zup czy zapiekanek. Nie ukrywam, że jego przygotowanie zajmuje trochę czasu dlatego według mnie najlepiej od razu przygotować go z większej ilości pomidorów.


przecier pomidorowy


Składniki:

4 kg pomidorów lima ( zdrowych,bez plamek itp.)
ok. 3/4 sporej główki czosnku
5 łyżek suszonej bazylii
2 łyżki oleju



Sposób przygotowania:

Pomidory zalewamy wrzątkiem i po chwili odcedzamy. Pomidory obieramy ze skórki i przekrawamy na pół. W garnku podgrzewamy olej i lekko przesmażamy na nim rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy pomidory. Dusimy na średnim ogniu aż pomidory się lekko rozpadną- dodajemy bazylię. Pozostawiamy na małym ogniu aż pomidory całkowicie się rozpadną i wtedy przecieramy przez drobne sito by pozbyć się pestek. Przecier ponownie ustawiamy na niedużym ogniu i redukujemy do osiągnięcia pożądanej konsystencji ( im dłużej tym będzie gęstszy). Gotowy przecier przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dokładnie:) zawsze znajdzie się coś co można z nim połączyć i jest pyszny obiad:)

      Usuń
  2. fajne połaczenie skladników :) zapaszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w planach w przyszłym tygodniu, gdy będę w domu nieco dłużej. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)