menu

Pavlova z karmelizowanymi z balsamico nektarynkami

Taka Pavlova to idealny, letni deser- lekka, słodka i z owocami! Dla mnie to również sposób na wykorzystanie białek jaj pozostałych np. po przygotowaniu ciasta kruchego albo lodów. Tym razem jako owocowy dodatek wybrałam nektarynki, które bardzo lubię, ale równie dobrze sprawdzą się brzoskwinie, truskawki albo jagody.


pavlova


Składniki:

4 białka dużych jaj
200g drobnego cukru
szczypta soli
3 spore nektarynki
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki cukru brązowego
330ml śmietanki 30%

kilka gałązek melisy do dekoracji




Sposób przygotowania:

Schłodzone białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodać drobny cukier i ubijać aż
cukier się rozpuści, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Wyłożyć masę z białek nadając okrągły kształt na blaszce z papierem do pieczenia. Bezę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 100stopni przez ok. 1,5h, aż będzie wysuszona. Upieczoną ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Miąższ nektarynek oddzielić od pestek i pokroić na półplasterki. W rondelku wymieszać brązowy cukier, ocet balsamiczny i nektarynki i gotować na średnim ogniu mieszając od czau do czasu do momentu aż z cukru, soku z owoców i octu powstanie lekki syrop- odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno. Na bezowy blat wyłożyć warstwę śmietany a na wierzchu udekorować warstwą owoców i syropem. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)