menu

Domowa pita

Domowe pieczywo pod każdą postacią jest dla mnie genialne. Czy to w roli klasycznego bochenka chleba czy mniej klasycznej pity zawsze wygrywa z kupowanym w sklepie pieczywem. A zwykle przygotowanie pieczywa w domu wcale nie wymaga wiele- kilka składników, trochę czasu i odrobinę cierpliwości. A zapach w domu- bezcenny:)


pita




Składniki (na ok. 8 sztuk):

szklanka mąki pszennej plus dodatkowo  do podsypania
1/2 szklanki ciepłej wody
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju plus do przesmarowania patelni



Sposób przygotowania:

Drożdże rozprowadzamy razem z cukrem w wodzie. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie
łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto w razie potrzeby podsypując mąki.  Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto dzielimy na 8 równych porcji i dłońmi przesmarowanymi olejem formujemy płaskie placuszki( dzięki olejowi ciasto nie będzie kleić się do dłoni i łatwiej się formuje). Patelnię przesmarowujemy olejem i przypiekamy każdą pitę aż się lekko zarumieni. Podajemy od razu lub przechowujemy zawinięte w bawełnianą ściereczkę i przed podaniem odgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez minutę. Gotowe!



Smacznego:)





comercialTest

6 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)