menu

Domowa pszenna tortilla

Wiadomo, że najlepsze są proste dania przygotowane od samych podstaw samodzielnie. Takie przynajmniej mi  smakują  najbardziej i nie da się ukryć dają najwięcej satysfakcji. Czasami fajnie jest poświęcić kilka chwil więcej i przygotować np. wrapy na bazie własnoręcznie wypieczonych tortilli. A nie dość, że to banalnie proste to i smakują nieziemsko!


domowa pszenna tortilla



Składniki( na 8 sztuk):

320g mąki pszennej
160ml ciepłej wody
1/2 łyżki soli morskiej
4 łyżki oleju ryżowego


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie, jednolite i
elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i szczelnie zawijamy w folię spożywczą- odkładamy by nieco odpoczęło- około 40 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto będzie plastyczne i idealne by je formować. Ciasto formujemy w spłaszczoną kulę i dzielimy na 4 równe części, następnie każdą jeszcze na pół- dzięki temu uzyskamy równe porcje ciasta. Każdą z nich formujemy w małą gładką kulkę i rozwałkowujemy na okrągły i bardzo cienki placek. Placki pieczemy na suchej i rozgrzanej patelni po około pół minuty z każdej strony- aż gdzieniegdzie się zarumienią. Podajemy z ulubionym farszem. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

6 komentarzy:

  1. Z przepisu wychodzą 4 placki czy 8? W składnikach jest napisane, że 8, a w opisie, że 4. Jestem skonfundowana! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zwrócenie uwagi:) wychodzi 8 sztuk:)

      Usuń
    2. Dzięki za szybką odpowiedź :) Będę produkować niebawem!

      Usuń
    3. :) ja pewnie też niebawem bo już wszystkie zniknęły:) pozdrowienia:)

      Usuń
  2. Domowe dania "od podstaw" są najlepsze :) Ale czemu Ci nie smakują? :)
    Przepis na tortille zapisałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach ależ ja jestem dzisiaj roztrzepana- miało być przynajmniej:) już lecę poprawić:) dzięki:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)