menu

Warstwowa sałatka śledziowa z burakami

Taka sałatka to świetny pomysł na sycącą przekąskę. Myślę, że super sprawdzi się też jako jedna z potraw na wigilijnym czy światecznym stole. Jej przygotowanie jest banalnie proste a smak doskonały. Równowaga przee wszystkim- słodycz pieczonego buraka doskonale przełamuje słone śledzie. Jest pyszna- polecam:)



warstwowa sałatka śledziowa



Składniki:

200g śledzi solonych
200g buraków
200g ziemniaków
100ml majonezu ( najlepiej własnej produkcji )
1 nieduża czerwona cebula
pieprz



Sposób przygotowania:

Śledzie namaczamy w sporej ilości wody by je nieco odsolić na kilka godzin. Ziemniaki gotujemy w
mundurkach, studzimy, obieramy skórkę i kroimy w kostkę. Buraki w całości zawijamy w papier do pieczenia i pieczemy do miękkości w piekarniku w 180 stopniach, następnie studzimy i obieramy skórkę, a buraki kroimy w kostkę. Odmoczone śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i również kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i blanszujemy.
Sałatkę układamy warstwowo, albo w szklankach, dzieląc od razu na porcje, albo w jednej większej miseczce. Na dno nakładamy cienką warstwę majonezu, następnie warstwę ziemniaków, warstwę cebuli, znowu majonez, warstwę śledzi, majonez i na koniec buraki. Na wierzch mielimy do smaku świeży pieprz. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)